Onderweg door Soest

Op deze pagina staan foto's van voertuigen van bedrijven buiten Soest en die door Soest kwamen. De foto's tonen een plek in Soest aan waar het voertuig staat of rijd.

Quint Langbroek, het zou net voor de bouwvak van 1982 moeten zijn dat ik met een pocketcamera een zgn "rits rats klik " deze foto hebt gemaakt. Deze foto stond op één van in totaal 4 negatieven die ik nooit had laten ontwikkelen en bij toeval tegen kwam, gelukkig kon foto van Essen deze negatieven nog laten ontwikkelen. Heel verrast was ik dat deze Terberg SF1300 met Edbro kieper van Quint op één van de foto's stond temeer ook daar mijn vriendin uit Langbroek komt en Quint min of meer overburen waren.

De foto is gemaakt tijdens de aanleg van de vijver van Overhees 2 aan de Koningsweg, rechts de in aanbouw zijnde woningen van de Spinet, links nog de flats van de Johannes Poststraat. 

*********************************

Ik kreeg een schitterende dia van Philippe Kessels van een M.A.N. van de firma van Elten uit Putten.

Deze was toen, ik vermoed zo rond 1990, bezig op de Jac van Looylaan met het afzetten van een zwaar beladen afzetbak, zo te zien geladen met nieuw ballast voor de spoorbaan Baarn - Utrecht.

***********************************

Internationaal van de Fa Meenks uit Rijssen, deze International was uit de dump en was een halftrack geweest. 

Het benzine verbruik was 1:1 eind jaren veertig staat de wagen bij tankstation van den Broek dat aan de Torenstraat gevestigt was t.o. de Veldweg.

 De chauffeur op de foto is Arend ten berge  (Aorend van t'hadje)

Foto van www.transporthistorierijssen.come2me.nl

 

 

Deze foto is geschoten in de jaren '70 op de Nieuwerhoekplein, het toont een FTF met Floor oplegger van Severs uit Achthoven en draaid hier de Koninginnelaan in. De Floor trailer is beladen met dakpannen maar voor welke woningen waren deze pannen bestemd?

Leuk is te zien dat er toen op de hoek nog een Centra supermarkt was gevestigd waar later vele jaren Brezan automaterialen in zou komen, ook de bewegwijzering van de ANWB is niet meer.

FTF was een Nederlands merk en stond voor Floor's Truck Fabriek en had als Floor in de jaren '40 zijn oorsprong in Hilversum als steentransporteur. In de jaren '50 besloot Floor zijn eigen aanhangers te maken omdat deze steviger en zwaarder moesten zijn voor het zware werk in het steen vervoer. Ook andere steenrijders waaronder P.J. van Rijswijk en Geert Becker wisten de kwaliteit van de Foor aanhangers en opleggers te waarderen. In de tweede helft van de jaren '50 ging Floor uit Amerika Mack trucks assembleren, deze kwamen in onderdelen in kisten in de Rotterdamse haven aan. Door een conflict met de Mack fabriek raakte Floor in de jaren '60 de import en assemblage van Mack trucks kwijt in 1966 tijdens de Rai had Floor een eigen truck op hun stand staan de FTF, en inmiddels was Floor verhuisd van Hilversum naar Wijchen, de FTF bezat een groot antal Amerikaanse onderdelen van GM waaronder een Detriot Diesel V6 motor en een Allison automaische versnellingsbak, het was dus een zeer moderne en zeer sterke truck! ook sterkere V8 en V12 motoren kwamen in de FTF's te liggen. FTF's werden voor het zeer zware werk gebruikt. Er zijn er tot 1994 ongeveer 600 FTF's gebouwd waaronder 39 voor de Landmacht.

Recent Videos

4638 views - 0 comments
4388 views - 0 comments